Lista regionów winiarskich w Chile
Chilijskie winnice zajmują obszar 200 000 ha w dolinach rzek od Andów do Oceanu Spokojnego. Chile było szóstym co do wielkości krajem produkującym wino w 2015 roku z produkcją około 1280 milionów litrów i piątym co do wielkości eksporterem wina.
Europejskie winorośle, Vitis Vinifera, przybyły wraz z hiszpańskimi konkwistadorami i misjonarzami około 1555 roku. Uprawiana wówczas tylko odmianę País. W XIX wieku francuscy imigranci i inwestorzy zmienili chilijską uprawę wina swoją wiedzą, nowymi technikami i nowymi odmianami, takimi jak Cabernet sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot i Sauvignon Blanc. Warto wiedzieć, że Chile pozostało wolne od filoksery - zarazy która zniszczyła wiele regionó winiarskich na całym świecie.
Chile dzieli się na 6 regionów winiarskich. W tym opracowaniu wymienione zostały one wg położenia od północy na południe.
1. Atacama Region
- Copiapo Valley
- Huasco Valley
2. Coquimbo Region
- Elqui Valley
- Limarí Valley
- Choapa Valley
3. Aconcagua Region
- Aconcagua Valley
- Casablankca Valley
- San Antonio Valley
- Leyda Valley
4. Central Valley Region
- Maipo Valley
- Cachapoal Valley
- Puente Alto
- Colchagua Valley
- Lolol
- Millahue Valley
- Apalta
- Rapel Valley
- Curicó Valley
- Teno Valley
- Maule Valley
- Lontue Valley
- Tutuven Valley
- Loncomilla Valley
- Villa Alegre
- Peumo
- Marchigue
5. South Region
- Itata Valley
- Bio Bio
- Malleco
6 Austral Region
- Coutin Valley
- Osorno Valley