Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Lista regionów winiarskich w Izraelu

Lista regionów winiarskich w Izraelu

Izrael dzieli się na 5 głównych regionów winiarskich. Na ich obszarze znajdziemy kilkaset winnic różnych rozmiarów; od winnic znanych na całym świecie po winnice rodzinne produkujące wino tylko na lokalny często gminny rynek. Historia produkcji wina w Izraelu jest starsza niż ewangelie. Winiarstwo izraelskie praktycznie zanikło w okresie panowania Imperium Osmańskiego oraz czasów islamskich. Nowoczesne winiarstwo rozpoczęło się po drugiej wojnie światowej za sprawą słynnego rodu Rotshildów i barona  Edmonda Jamesa de Rothschilda, który u zboczy Gór Carmel założył ogromną winnicę. Obecnie powierzchnia winnic przekracza 13 000 akrów, a wartość eksportu przekroczyła 30 milionów dolarów. Izrael specjalizuje się w produkcji win koszernych 

Lista regionów i subregionów winiarskich w Izraelu 

1. Shomron (Samaria)

- Shomron (Samaria)

- Carmel Mountain

- Sharon

 

2. Judea

- Jerusalem

- Judean Hills

- Judean Lowlands

- Gush Etzion

- Yatir Forest

- Ella Valley/Valley of Elah

 

3. Galilea

- Górna Galilea

- Golan Heights

- Dolna Galilea

4. Samson

- Judean Foothills

- Coastal Plains

 

5. Negev

- Ramat Arad

- Negev Highlands

Należy pamiętać, że regiony administracyjne Izraela nie pokrywają się granicami jednoznacznie z regionami winiarskimi. 

Koszerność wina

Wino koszerne (z hebrajskiego - yayin kasher) to wino gronowe produkowane zgodnie z prawem religijnym judaizmu, a konkretnie zgodnie z żydowskimi prawami żywieniowymi (kaszrut). 

Wino może być uznane za koszerne, jeśli przestrzegający szabatu Żydzi nadzorują, a czasem zajmują się całym procesem produkcji wina, począwszy od momentu zgniatania i macerowania winogron do butelkowania. Wszystkie użyte składniki też muszą być koszerne. Specjalne wino, które jest określane jako „koszerne na Paschę”, musi być dodatkowo pozbawione kontaktu z chametz, czyli zakwasem zbożowym np z pieczywem. 

Koszerne wina produkowane, wprowadzane na rynek i sprzedawane komercyjnie, zwykle posiadają hechsher („pieczęć aprobaty”)  wystawianą przez agencję certyfikującą koszerność lub upoważnionego rabina.

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować