Lista regionów winiarskich w Izraelu
Izrael dzieli się na 5 głównych regionów winiarskich. Na ich obszarze znajdziemy kilkaset winnic różnych rozmiarów; od winnic znanych na całym świecie po winnice rodzinne produkujące wino tylko na lokalny często gminny rynek. Historia produkcji wina w Izraelu jest starsza niż ewangelie. Winiarstwo izraelskie praktycznie zanikło w okresie panowania Imperium Osmańskiego oraz czasów islamskich. Nowoczesne winiarstwo rozpoczęło się po drugiej wojnie światowej za sprawą słynnego rodu Rotshildów i barona Edmonda Jamesa de Rothschilda, który u zboczy Gór Carmel założył ogromną winnicę. Obecnie powierzchnia winnic przekracza 13 000 akrów, a wartość eksportu przekroczyła 30 milionów dolarów. Izrael specjalizuje się w produkcji win koszernych
Lista regionów i subregionów winiarskich w Izraelu
1. Shomron (Samaria)
- Shomron (Samaria)
- Carmel Mountain
- Sharon
2. Judea
- Jerusalem
- Judean Hills
- Judean Lowlands
- Gush Etzion
- Yatir Forest
- Ella Valley/Valley of Elah
3. Galilea
- Górna Galilea
- Golan Heights
- Dolna Galilea
4. Samson
- Judean Foothills
- Coastal Plains
5. Negev
- Ramat Arad
- Negev Highlands
Należy pamiętać, że regiony administracyjne Izraela nie pokrywają się granicami jednoznacznie z regionami winiarskimi.
Koszerność wina
Wino koszerne (z hebrajskiego - yayin kasher) to wino gronowe produkowane zgodnie z prawem religijnym judaizmu, a konkretnie zgodnie z żydowskimi prawami żywieniowymi (kaszrut).
Wino może być uznane za koszerne, jeśli przestrzegający szabatu Żydzi nadzorują, a czasem zajmują się całym procesem produkcji wina, począwszy od momentu zgniatania i macerowania winogron do butelkowania. Wszystkie użyte składniki też muszą być koszerne. Specjalne wino, które jest określane jako „koszerne na Paschę”, musi być dodatkowo pozbawione kontaktu z chametz, czyli zakwasem zbożowym np z pieczywem.
Koszerne wina produkowane, wprowadzane na rynek i sprzedawane komercyjnie, zwykle posiadają hechsher („pieczęć aprobaty”) wystawianą przez agencję certyfikującą koszerność lub upoważnionego rabina.