Mołdawia to niewielki kraj położony pomiędzy Ukrainą a Rumunią. Jest 11-tym państwem w Europie jeśli chodzi o wielkość produkcji wina. Produkuje około 2 miliony hektolitrów. Ciekawostką jest to że Polska znajduje się w czwórce największych odbiorców na świecie win mołdawskich.
Regiony winiarskie Mołdawii
Podstawowy podział regionalny został zaproponowany przez Profesora P.I.Ivanova w 1954 r. Mołdawię podzielono na cztery regiony: trzy jakościowe i Balti, które słynie z produkcji brandy. Nalezy być czujnym w przypadku regionu południowo-wschodniego, który posiada 3 równolegle używane nazwy: Purcari - Nistreana - Stefan Voda, które też jednocześnie występują w roli apelacji w tym regionie.
1. Balti
2. Codru
- Ungheni
- Nisporeni
- Orhei
- Singerei
- Telenesti
- Rezina
- Floresti
3. Stefan Voda (Nistreana-Purcari)
- Cimislia
- Stefan Voda
- Causeni
- Purcari
4. Cahul (Valul lui Traian)
- Etulia
- Vulcanesti
- Bugeac
- Valul lui Traian IGP