Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 220zł

Dostawa za free od 220zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

O butelkach część 1.

Ktoś mnie ostatnio zapytał - dlaczego butelki do wina są przeważnie pojemności 750 ml? W przejawie błyskotliwości odpowiedziałam - “pojęcia nie mam”. Postanowiłam więc temat zgłębić i się dowiedzieć.

Odpowiedź niestety nie jest tak fascynująca jak można by przypuszczać. Po prostu w pewnym momencie (1975 r.) postanowiono uregulować pojemności w jakich można dystrybuować wino na terenie Europy. Dlaczego zdecydowano się na 750ml nie jest jednoznacznie uzasadnione. Powodów mogło być parę:

  1. Jest to idealna ilość przeznaczona na 6 standardowych lampek wina

  2. Brytyjczycy i Amerykanie używali skrzyń, które mogły pomieścić dwie galonowe butle. ⅕ galona to 750ml. Po rozlaniu do mniejszych pojemności, w skrzyniach mieściło się 12 butli, czyli o 1,5 L więcej

Ja bardziej skłaniam się ku przypuszczeniom, że siedzieli panowie przy stole i jakąś decyzję musieli podjąć, a 750 ml brzmiało optymalnie, więc czemu nie.

Natomiast interesujący jest fakt, że określone wielkości niektórych butelek mają nazwę nadaną po biblijnych władcach!

Mały przewodnik (rysunkowy umowny) - za podstawową miarę przyjmiemy “butelkę”, która ma standardowe 750 ml:

Jeroboam - 3L - 4 butelki

Rehoboam - 4,5L - 6 butelek

Matuzalem - 6L - 8 butelek

Salmanasar - 9L - 12 butelek

Baltazar - 12L - 16 butelek

Nabuchodonozor - 15L - 20 butelek

Salomon - 18L - 24 butelki

Melchizedek - 30L - 40 butelek

Butelka poniżej niestety nie może pochwalić się zacnym imieniem biblijnym. Został jej nadany przydomek “Maximus”. Ma pojemność 570L, co jest równowartością 760 butelek. Na pewno starczyłaby nie tylko na pierwsze wesele.

Warto również wiedzieć, dlaczego większość czerwonego wina  jest przechowywana w butelkach z ciemnego szkła. Światło dzienne naraża alkoholowy płyn na wytrącanie antyoksydantów i pozbawia mocy taniny, przez co skrócony zostałby potencjał leżakowania. W jasnym szkle dużo częściej przechowywane są wina do szybkiego spożycia, oraz słodkie - głównie francuskie

W następnej części “O butelkach” postaram się dociec m.in. dlaczego Niemcy wydłużyli szyjki rieslingom i po co butlom wklęsły spód.

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować