Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

  • Język: Polski Polski
  • Zmień

Język:

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Lista regionów winiarskich w Słowenii

Lista regionów i subregionów winiarskich w Słowenii

Tradycje winiarskie Słowenii sięgają V w.p.n.e. czyli czasów jeszcze przed  panowaniem Cesarstwa Rzymskiego. W średniowieczu Kościół Katolicki za pośrednictwem klasztorów kontrolował większość produkcji wina w regionie. Pod rządami Cesarstwa Austro-Węgier, prywatne winnice kwitły, ale stopniowo podupadały po upadku imperium i narodzinach Jugosławii. Pod koniec II wojny światowej sowieckie spółdzielnie kontrolowały prawie całą produkcję wina w regionie, a jakość wina była bardzo niska, ponieważ nacisk kładziono na masową produkcję. Sytuacja zmieniła się w połowie lat 90-tych po rozpadzie Związku Radzieckiego. 

Obecnie Słowenia pomimo małych rozmiarów ma ponad 28 000 winnic, które produkują od 80 do 90 milionów litrów rocznie z 22 300 ha winnic. Warto wiedzieć iż gros produkcji wina w Słowenii jest klasyfikowana jako wina premium (vrhunsko), oraz mniej niż 30% jest klasyfikowane jako podstawowe wino stołowe (namizno vino). 

Słowenia ma trzy główne regiony winiarskie: region uprawy winorośli Drava, region uprawy winorośli Dolnej Sawy i region uprawy winorośli na wybrzeżu - Littoral - Primorje.

 

Regiony winiarskie

1. Primorje - Littoral

Przybrzeżny region uprawy winorośli (Primorska vinorodna dežela) obejmuje cztery bardzo znane i znaczące okręgi winiarskie w Słowenii: 

  • Goriska brda
  • Vipawska dolina
  • Kras
  • Istria Słoweńska

 

2. Posavlje - Dolna Sawa

Region winiarski Dolnej Sawy (Posavska vinorodna dežela) to jedyny słoweński region winiarski, w którym produkuje się więcej wina czerwonego niż białego. Obszar podzielony jest na trzy subregiony:

  • Bizeljsko-Sremic  - słynie z produkcji wina musującego i kwaśnych białych win z winogron Rumeni Plavec
  • Dolenjska - Dolna Kraina - słynie z produkcji Cviček z mieszanki białych i czerwonych winogron, najczęściej Kraljevina i Žametovka
  • Bela kraina - Biała Kraina  - znana z czerwonego wina z Modra Frankinja i Rumeni Muškat

 

3. Podravlje - Region Drawy

Dravski region uprawy winorośli (Podravska vinorodna dežela) jest największym regionem winiarskim w Słowenii i jest podzielony na dwa subregiony. 

  • Prekmurje
  • Stajerska Slovenija (Słoweńska Styria)

Przed 2008 rokiem wyróżniano jeszcze dodatkowo mikro regiony:

  • Radgona-Kapela był pierwszym słoweńskim regionem winiarskim, który w 1852 r. produkowano wino musujące (penina) przy użyciu metody szampańskiej
  • Ljutomer-Ormoz obejmuje wieś Jeruzalem, która jest znana z białego wina wytwarzanego z Dišeči Traminec i Ranina
  • Maribor
  • Haloze
  • Smarje-Virštanj 

ale obecnie juz nie znajdziemy tych oznaczeń regionalnych na butelkach. 

Data publikacji: 31.05.2022 08:00:00

Zaloguj się aby skomentować