Lista regionów winiarskich w Austrii
Austria dzieli się na 3 główne regiony: Dolna Austria (Niederoesterreich), Burgenlandia (Burgenland) i Styrię (Steiermark), oraz podmiejską strefę Wiednia. Austriackie wina pochodzące z zastrzeżonych rejonów geograficznych mają klasyfikację DAC. Jest to skrót od łacińskiego Districtur Austriae Controllatus, czyli Austriacki Obszar Kontrolowanej Jakości.
1. Dolna Austria
Dolna Austria to największy region winiarski w Austrii. Uprawia się tutaj głównie Gruner Veltliner i Riesling, oraz Neuburger, Gelber Muskateller (Muscat Blanc), Weißburgunder i Sauvignon Blanc.
- Wachau DAC
- Kremstal DAC
- Kamptal DAC
- Traisental DAC
- Wagram DAC
- Weinviertel DAC
- Carnuntum DAC
- Thermenregion DAC
2. Burgenlandia
Burgenland to najcieplejszy region Austrii. Specjalizuje się w uprawie Blaufraenkisch i Blauer Zweigelt, oraz Saint Laurent, Pinot Noir, Zweigelt. Słynie z produkcji deserowych win Beerenauslese i Trockenbeerenauslese.
- Neusiedler DAC
- Leithaberg DAC
- Mittelburgenland DAC
- Eisenberg DAC
- Suedburgenland DAC
3. Styria
Styria znana jest z produkcji świeżych, młodych i żywych win które nazywa się "Junker". Uprawia się tutaj Welschriesling, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Traminer.
- Südoststeiermark DAC
- Südsteiermark DAC
- Weststeiermark DAC
4. Wiedeń
- Weiner Gemischter Satz DAC