Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Winnica Wieliczka - Na Szlaku Winnej Małopolski

Kopalnia Soli w Wieliczce jest znana na całym świecie, jednak niewielu wie, że kilkaset metrów nad nią znajduje się unikalna Winnica Wieliczka. To wyjątkowe przedsięwzięcie, które wyróżnia się nie tylko ekologicznym podejściem, ale i niezwykłymi osiągnięciami winiarskimi. Właścicielami Winnicy są: Agnieszka i Piotr.
Agnieszka Rousseau
(czyli ta, która rozmawia z drożdżami)
Winem i jego produkcją zajmuje się od ponad 20 lat. Posiadaczka prestiżowego Diplôme National d'Œnologue zdobytego w najstarszej francuskiej uczelni winiarskiej – na Uniwersytecie w Montpellier we Francji. Ma doświadczenie dwudziestu sześciu sezonów winiarskich na obu półkulach. Jako flying winemaker doradza od lat innym, jak nie psuć wina. We Francji, Nowej Zelandii, Australii, Szwajcarii, Indiach, Rosji, Rumunii, ostatnio również w Polsce.
Piotr Jaskóła
(czyli ten ,który rozmawia z krzewami i który uparł się , że winnicę założy właśnie na tej górze )
Absolwent Wydziału Leśnego Akademii Rolniczej w Krakowie. Ukończył wiele szkoleń o tematyce winiarskiej, był jednym z pierwszych uczestników kursu Mistrz w Zawodzie Winiarza organizowanym w 2009 r. Pierwszy w kraju, po dłuższej walce z miejscową administracją, uzyskał prawo do akcyzy i sprzedaży własnego wina jako rolnik. Jeden z inicjatorów zmian w ustawie winiarskiej. Założyciel Ślaskiego Stowarzyszenia Winiarzy i jego wieloletni prezes.

Początki i Pasja
Historia Winnicy zaczęła się od wielkiego zauroczenia Piotra Jaskóły, ekologa z wyjątkową intuicją do natury, do Góry usytuowanej pomiędzy Krakowem a Beskidami. Ta najpiękniejsza góra na świecie to Laskowiec, znajduje się w Pawlikowicach. To właśnie tam postanowił założyć winnicę, przekonany, że lokalne warunki są idealne do uprawy winorośli. Przyroda nie kłamie, a w okolicy było sporo sadów w, których rosły gatunki i odmiany wrażliwe na mroźne zimy i wiosenne przymrozki, natomiast tym co przekonało Piotra ostatecznie była obecność starych hibiskusów i pigwowców, jedne i drugie lubią ciepło. Teraz Piotr już nie miał żadnych wątpliwości, że to miejsce będzie idealne na winnice. Piotr swoją miłością do tego miejsca zaraził swoją partnerkę Agnieszkę Rousseau-doświadczoną enolog z dyplomem zdobytym we Francji.

Ekologiczność i Biodynamika
Pierwsze krzewy w Winnicy zostały zasadzone w 2013 roku, jednak zanim do tego doszło trzeba było przygotować ziemię pod krzewy, która wymaga np. odpowiedniego pH, ponieważ Agnieszka z Piotrem zaplanowali, że winnica będzie ekologiczna i biodynamiczna , pracy nad glebą było całkiem sporo. Pierwszy rok okazał się wyzwaniem, ponieważ winnica nie była jeszcze w pełni wyposażona w odpowiednie sprzęty, a chwasty rosły jak szalone, więc ta walka nie była równa. Uprawa biodynamiczna to ta najbliższa naturze, uwzględniająca  procesy biologiczne ale zwracająca uwagę na wszystko co dzieje się w przyrodzie, w Winnicy przekłada to się np. na nie skupianiu się wyłącznie na chemicznej ochronie krzewów przed chorobami grzybowymi ale utrzymanie Winnicy w stanie w którym po pierwsze winne krzewy bądą miały możliwie wysoką odpornośc ,a po drugie cały ekosystem będzie stawiał naturalny biologiczny opór patogenom. Uprawa ekologiczna czy biodynamiczna to nie uprawa pozbawiona całkowicie oprysków, te stosuję się zawsze, tylko w tym wypadku używa się do nich innych substancji. Czy warto prowadzić Winnice ekologicznie i biodynamicznie , Piotr z Agnieszką odpowiadają jednomyślnie wina ekologiczne i biodynamiczne mają w sobie więcej charakteru i szczerości.

Odmiany Winorośli
W Winnicy rosną wyłącznie szczepy Vitis Vinifera zwane szlachetnymi i tak na siedmiu hektarach uprawiane jest:
• Chardonnay
• Riesling
• Sauvignon Blanc
• Pinot Noir
• Merlot
Produkcja wina w Winnicy jest o połowę mniejsza niż można by się spodziewać po jej rozmiarach wynika to z dwóch powodów. W uprawie biodynamicznej Winnica nie jest monokulturą -w miedzyrzędziach i w sąsiedztwie krzewów uprawia się dużo innych roślin. Drugi powód żeby w polskich warunkach uzyskać z Vinifer wysoką jakośc wina krzewy nie mogą być zbytnio obciążone.
Ponadto wszystkie wina powstają w wyniku maceracji na skórkach od 3 dni do pięciu miesięcy. Wyróżniają się bardzo niską zawartością SO2 (od 30 do 90 mg/l).


Produkty i Nagrody
Wina z Winnicy Wieliczka zdobywają uznanie na całym świecie. Dzięki pracy Agnieszki, jako flying winemaker doradzała w wielu krajach, i Piotra, który jest inicjatorem zmian w polskim winiarstwie, ich wina trafiają m.in. na stoły Białego Domu i Kremla. Ponad 200 medali na międzynarodowych konkursach potwierdza ich wysoką jakość.

Edukacja i Wizyty
Winnica Wieliczka to nie tylko miejsce produkcji, ale także centrum edukacyjne. Organizowane są tu degustacje, pikniki oraz dni otwarte, podczas których można dowiedzieć się więcej o procesie produkcji wina, historii polskiego winiarstwa oraz specyfice lokalnego klimatu podczas degustacji wina oraz produktów regionalnych.

Produkty Regionalne
Poza winem, w Winnicy powstają także cydry, soki, oleje i naturalne kosmetyki ( takie jak np Mydło Riesling i węgiel, Szampon Cabernet , Szampon Pinot Noir), na bazie wina i surowych olejów. Wszystko w duchu zero waste.


Winnica Wieliczka to nie tylko miejsce dla miłośników wina, ale również dla tych, którzy cenią ekologię, tradycję i wysoką jakość. Dzięki pasji i zaangażowaniu Piotra Jaskóły i Agnieszki Rousseau, Polska ma kolejny powód do dumy i miejsce na liście swoich najcenniejszych skarbów.

Data publikacji: 29.06.2024 21:12:43

Zaloguj się aby skomentować