Historia
To jedna z tych historii o rzuceniu wszystkiego i znalezieniu winnicy, ale stało się to dużo wcześniej zanim stało się powszechne. Winnica Plochockich bo o niej mowa powstała w 2005 roku, choć winiarska przygoda ich właścicieli zaczęła się dużo wcześniej. Barbara była urzędniczką w Warszawie, a Marcin szefem produkcji w zakładzie przemysłowym, zmęczeni rutyną, codzienną bieganiną i pogonią za sukcesem w ich głowach zaczęła kiełkować myśl o nowym życiu, przeprowadzce i zupełnie nowym zajęciu. Byli otwarci na różne możliwości,a ,żę Winorośl jako roślina zawsze fascynowała Marcina, udało im się skontaktować z pionierem winiarstwa z podkarpackiej winnicy Golesz-Romanem, który na początku nie brał ich na poważnie. Jak wspominają nasi bohaterowie nie był zbyt wylewny na pierwszym spotkaniu. Ponieważ założył, że podobnie jak w wielu innych analogicznych przypadkach szybko im minie. Po tej wizycie udali się do agencji nieruchomości i tak w okolicach Jasła, w małej miejscowości Glinik powstaŁa ich pierwsza licząca sześćset krzewów winorośl. Pierwsze swoje wina zaprezentowali na I konwencie polskich winiarzy w Warszawie w 2006 roku, które to zostały docenione i stały się objawieniem konwentu.
Ten sukces dodał Barbarze i Marcinowi pewności siebie oraz zachęcił do powiększenia winnicy. Mijając okolice Sandomierza zachwyciły ich południowe stoki i piękne wzniesienia, zmęczeni dojazdami do Warszawy ( gdzie nadal czekała na nich praca etatowa) .Postanowili nabyć działkę w Darominie i tak powstała druga nowa winnica, którą prowadzą do dziś. Stopniowo dosadzali krzewy , dokupując w międzyczasie więcej ziemi i powiększając winnice.
Odmiany winogron
Winnica Płochockich zajmuje areał 7 hektarów, na których uprawiamy 20 szczepów winorośli. Spośród szczepów możemy wyróżnić Vitis Vinifery takie jak:
•Riesling,
•Pinot Noir
•Chardonnay
•Zweigelt
•Traminer
•Muscat
•St.Laurent
•Sauvignon Blanc
oraz szczepy rezystentne:
•Hibernal
•Solaris
•Johanniter
•Muscaris
Niezwykłe wina
W ciągu każdego roku w winnicy powstają bardzo różne wina, w wielu stylach i typach, wynika to z kilku powodów dlatego, że jest tam produkowane kilkanaście odmian win, ale też dlatego, że Marcin lubi poznawać nowe style i eksperymentować z ich produkcją.
Produkowane , w zbiornikach ze stali nierdzewnej, wina są ze świeżych owoców. Następnie starzone w dębowych i akacjowych beczkach. Spośród nich wyróżnia się wino bursztynowe/pomarańczowe, które produkowane jest w gruzińskich Qvevri. Jest one robione metodą kachetyjską. Całe grona razem z szypułkami są rozgniatane i umieszczane w gruzińskiej amforze zwanej kvevri i w niej właśnie odbywa się fermentacja a potem przebiega tam dość długi proces dojrzewania. Pierwszy rocznik Qvevri powstał w winnicy w 2015 roku.
Drugie niezwykle wino pochodzące z tej winnicy to Inspira Volcano - powstałe z inspiracji wizytą w węgierskim regionie Somlo oraz dosłownie zainspirowane wulkanem. Wyprodukowane przy użyciu tradycyjnej, naturalnej techniki winifikacji. Leżakowało 12 miesięcy w używanej węgierskiej dębowej beczce, następnie dojrzewało 7 miesięcy w zbiorniku ze stali nierdzewnej i minimum 3 miesiące w butelce. Wino zdobyło Złoty medal w kategorii win białych wytrawnych na X Konkursie Win Polskich w Jaśle.
Klimat i Gleba
Umiarkowany i dość łagodny klimat woj. świętokrzyskiego, a także specyficzne warunki lokalne - dobre nasłonecznienie, odpowiednie nachylenie stoków i żyzne, lessowe gleby sprawiają, że uprawa winorośli w Darominie odbywa się zwykle w bardzo sprzyjających warunkach. Winnica Płochockich to obowiązkowy przystanek na Sandomierskim Szlaku Winiarskim!
Noclegi W Winnicy Płochockich
W Winnicy Płochockich istnieje możliwość noclegu w sezonie od maja do sierpnia. Winnica posiada cztery przestronne pokoje dwuosobowe z oddzielnymi łazienkami oraz czteroosobowy apartament. Apartament rodzinny składa się z przedsionka z korytarzem prowadzącym do pokoju dziennego połączonego z kuchnią, sypialnią i łazienką. Goście Winnicy Płochockich mają możliwość z korzystania z sali degustacyjnej oraz kuchni, która jest w pełni wyposażona.
Napisała : Monika Cymborska