Serwis DARWINA.PL jest przeznaczony dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę potwierdzasz, że masz ukończone conajmniej 18 lat

Mam mniej niż 18 lat - Wychodzę

Darmowa dostawa już od 250zł

Dostawa za free od 250zł

0 Ulubione
Koszyk
Spełniono warunek darmowej dostawy Koszyk
Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Winnica Gostchorze: Pasja, Determinacja i Wiedza

Winnica Gostchorze, pod przewodnictwem Guillaume'a Dubois, wyrasta na lidera w produkcji win musujących w Polsce. Położona w malowniczej okolicy nad Odrą około 40 km od Zielonej Góry, winnica ta zdobyła uznanie zarówno wśród krytyków, jak i konsumentów. Właściciel i winemaker - Guillaume Dubois - Francuz i Polak równocześnie, jak sam o sobie mówi, był jednym z pierwszych w naszym kraju producentów win musujących. Wino GostArt otrzymało potocznie określa się mianem „polskiego szampana”

Początki i Trudności


Guillaume, z wykształcenia piekarz-cukiernik, od najmłodszych lat fascynował się winami. Już w wieku 14-15 lat próbował win z Bordeaux, marząc o karierze winiarza. Jego polskie korzenie jego mama była polką ale urodzoną we Francji ,a jego dziadkowie wyjechali do Francji zaraz po wojnie sprawiły, że Guillaume zaczął przyjeżdzać do Polski w ramach wyjazdów na polowania , które organizował, była to dla niego podróż sentymentalna. Przyjeżdzał w okolice Krosna Odrzańskiego i Zielonej Góry, poznając historię tych terenów dowiedział się o tutejszych tradycjach winiarskich. Te podróże zainspirowały go do założenia winnicy. Początki nie były łatwe – pierwsze nasadzenia winorośli nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Jednak determinacja Guillaume'a i jego wiara w sukces pozwoliły mu przetrwać trudności i rozwijać swoją winiarską pasję.

Rozwój Winnicy


Początki nie były łatwe, pierwsze zasadzenia nie były w najlepszej lokalizacji, ponieważ chciał robić wszystko tak jak w Szampanii krzewy prowadzone były w formie na tzw. " głowę" , co oznacza, że z bardzo niskiego pnia wyrastają owocujące pędy. To dość specyficzny i wymagający sposób, który nie do końca przyjął się w siedlisku ponieważ krzewy są bardziej podatne na choroby. To jednak wcale nie zniechęciło Guillaume, zawsze podkreślał , że we wszystkim co się robi, a szczególnie w winiarstwie potrzebna jest wytrwałość. W Gostchorzu znalazł dobrze usytuowany teren nad Odrą, gdzie dziś winne krzewy rozciągają się na piętnaście hektarów i uprawia się cztery odmiany winorośli.


• Riesling,
• Pinot Gris,
• Pinot Blanc
• Pinot Noir

Swoje pierwsze wino musujące zrobił w 2013 roku i od tamtej pory utwierdził się w przekonaniu, że wybrał najlepszą możliwą ścieżkę winiarską. Produkcja stale się rozwija. Wina z Winnicy Gostchorze zdobywają liczne nagrody i wyróżnienia w prestiżowych konkursach, co potwierdza ich wysoką jakość.

Klimat / Gleba


Na terenie plantacji dominują gleby gliniasto-piaszczyste, na których winorośl przyjęła się bardzo dobrze. Jej uprawie sprzyja klimat umiarkowany, złagodzony bliską obecnością Odry, a także obszarów zielonych.

 

Nagrody i Wyróżnienia


GostArt Cuvee Brut otrzymało Srebrny Medal w kategorii wina musujące – metoda tradycyjna podczas konkursu "Grand Prix – Winobranie 2023".
Złoty medal w VII Ogólnopolskim Konkursie Win, o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2016” za wino musujące GostArt rocznik 2015.
Medal Brązowy oraz dwa Medale Złote w kategorii wina musujące na "Grand Prix – Winobranie 2017".

Wsparcie dla Innych Winiarzy

Guillaume Dubois nie tylko produkuje własne wina, ale również dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi winiarzami w regionie, wziął sobie za punkt honoru żeby Krosno Odrzańskie było musiakowym zagłębiem-dzięki niemu takie wina zaczeło produkować kilka winnic w okolicy. Dzięki jego wsparciu powstał „Klub 5”, który zrzesza lokalnych producentów win musujących. Klub organizuje festiwale i wydarzenia, promując kulturę picia win musujących w Polsce. Jednym z takich wydarzeń jest festiwal „Muśnięci”, który odbywa się w Krośnie Odrzańskim. Obecnie powstają kolejne edycje festiwalu najbliższy w lipcu-Park Tysiąclecia, odbędzie się Joga z kieliszkiem wina 🥂.


Przyszłość Winiarstwa Musującego w Polsce


Guillaume Dubois wierzy, że Polska ma ogromny potencjał w produkcji win musujących. Jego winiarska misja i pasja inspirują innych winiarzy do podążania tą samą drogą. Dzięki takim inicjatywom jak festiwal „Muśnięci” oraz wspólna praca w ramach „Klubu 5”, przyszłość polskiego winiarstwa musującego rysuje się w jasnych barwach. Guillaume jest przekonany, że kiedyś w Polsce wszyscy będą robić wina musujące , gdy o tym wspomina przywołuje anegdotę z początków swojego winiarstwa. Gdy przyjechał ze swoimi winami na konsultację do Szampanii , budził pewne zainteresowanie, po zabutelkowaniu jednej z pierwszych partii win zostawił swoim konsultantom kilka butelek, okazało się , że jedna z nich trafiła do tamtejszego znanego i cenionego enologa. Gdy Guillaume się o tym dowiedział był bardzo ciekawy co powiedziano o jego winie wtedy kolega z Szampanii zacytował mu słowa ów enologa: " trzeba będzie uważać na Polskę".

 

 

Napisała : Monika Cymborska

Produkty

Zaloguj się aby skomentować